Chiar și cei mai experimentați tehnicieni de întreținere devin precauți atunci când vine vorba de lucrări la conductele care transportă oxigen. O singură scânteie sau doar contactul cu grăsime sau ulei printr-o mică scurgere este suficient pentru a declanșa o reacție exotermă cu consecințe catastrofale. Prin urmare, lucrările la conductele de oxigen cu pereți subțiri se efectuează în general doar sub măsuri de siguranță stricte.
În instalația de separare a aerului dintr-o mare fabrică din industria de proces, la o conductă de oțel DN 400 care transportă oxigen pur la o presiune de lucru de 31,5 bar, coroziunea externă a cauzat o reducere semnificativă a grosimii minime a peretelui de 6,45 mm pe o lungime de aproximativ 3 m. Singura alternativă la oprirea conductei și înlocuirea secțiunii deteriorate a fost o reparație prin laminare în timpul funcționării.
3 tehnicieni de la Bardenhagen au finalizat lucrările necesare - pe lângă înfășurarea conductei cu benzi de fibră de sticlă impregnate, în special curățarea pregătitoare și tratarea suprafeței - în decurs de 2 zile.
În mod obișnuit, o secțiune corodată a conductei este curățată prin sablare înainte de a fi înfășurată cu benzi de fibră de sticlă, pentru a asigura o aderență corespunzătoare. Cu toate acestea, sablarea ar fi putut deteriora pereții subțiri rămași și, în cel mai rău caz, o scânteie ar fi fost suficientă pentru a declanșa un incendiu. Din acest motiv, tehnicienii Bardenhagen au utilizat în acest caz un așa-numit Cold Cutter, o mașină specială de șlefuire aprobată ATEX, care poate fi utilizată pentru a trata suprafețele metalice chiar și în atmosfere cu potențial exploziv.
Secțiunile de conductă astfel pregătite au fost acoperite într-un pas următor cu un chit special, creând o suprafață uniformă pe care au fost apoi înfășurate benzile de fibră de sticlă impregnate cu PU. Numărul de benzi necesare a fost calculat în prealabil, astfel încât grosimea minimă a peretelui să fie garantată chiar și în cazul unei scurgeri a conductei de oțel.
Prin această reparație efectuată în timpul funcționării, s-a asigurat că instalația poate funcționa până la următoarea oprire planificată.